כאב נוירופטי לאחר ניתוח שד
כאב ניורופטי נובע מפגיעה במערכת העצבים ההיקפית (העצבים שמעצבבים את השרירים והתחושה בגפיים), ומערכת העצבים המרכזית (חוט השידרה). הכאב הניורופטי יכול לנבוע כתוצאה מחבלה, ניתוח או מחלות כגון סכרת. מאפייניו הם תחושת שריפה, כאב ממושך, הבזקי נימול, שוק חשמלי, רגישות יתר למגע (לפעמים רגישות יתר לבגד או מים).
האיזורים הנפוצים לכאב לאחר הניתוח הם החתך הניתוחי, בבית השחי, בצד החיצוני של בית החזה, כאבים בגפה העליונה, ופגיעה בתחושה באיזורים שהוזכרו. ישנם כמה סוגים של כאב ניורופאטי לאחר ניתוחי סרטן השד:
1. כאב לאחר כריתה חלקית או מלאה – Post mastectomy pain syndrome
מנגנון הכאב עדין איננו ידוע במדויק, אבל חלק מהכאבים נובעים בעיקר מפגיעה של העצב – intercostobrachial nerve . הכאב מתחיל מספר ימים לאחר הניתוח, ועוצמתו אינה משתנה גם בחלוף זמן ההחלמה. מטופלות מדווחות על החמרה בכאב כתוצאה מתנועות של הרמת היד, הרמת חפצים, ופעולות של דחיפה ומשיכה. חלקן דיווחו גם על החמרה בזמן הליכה, שינויי תנוחה, תרגילים אירוביים, ובזמן מתח רגשי (כעס חרדה, ועוד).
כאבים לאחר כריתה יכולים לנבוע גם מפגיעה ברקמת הפשיה (fascia) הרקמה שעוטפת את השרירים, החתך הניתוחי וההצטלקות פוגעים הן בשריר והן בעטיפות השריר. ידוע שברקמת הפשיה מפוזרים חיישני כאב וחיישנים המגיבים ללחץ, ולכן כאשר יש פגיעה ברצף הרקמה כתוצאה מהניתוח, ישנה אפשרות להתפתחות של כאב. (קראי יותר על רקמת הפשיה בקישור הזה)
2. פגיעה עצבית – nerve entrapment
העצב שנפגע הכי הרבה בניתוחי שד (הן מהחתך הניתוחי והן מההקרנות), הוא ה intercostobrachial nerve – המעצבב את העור באיזור הקדמי של בית החזה ובית השחי, ואת איזור הכתף והזרוע בצד הפנימי והאחורי.
פגיעה עצבית כתוצאה מהניתוח יכולה להביא לשינוי תחושתי וכאב באזורים שהוזכרו. עצבים נוספים שעלולים להיפגע כתוצאה מהחתך הניתוחי הם העצבים הקשורים לשרירי השכמה ושרירי בית החזה (הפאקטוראליס).
3. נוירומה – neuroma pain
הנוירומה היא התלכדות של עצבים בקצה של עצבים פריפריים. לפעמים הנוירומה נלכדת בתוך הצלקת, וגורמת לכאב נוירופאטי, רגישות יתר למגע, ולחץ מסביב לאזור הניתוחי.
4. כאב פאנטום – phantom breast pain
כאב הפאנטום לאחר כריתת שד הוא כאב או תחושות אחרות באיבר שנכרת. הוא מתאפיין ככאב סכיני, דוקר, נימולים, גירוד, כיווץ, לחץ ושריפה. מחקרים מראים שיש קשר הדוק בין כאב פאנטום לאחר כריתת שד לבין גיל המנותחת, בעיות בזהות עצמית, גורמים תרבותיים שקשורים לתפיסת הכאב, והבסיס האישיותי כגון אישיות חרדתית או דיכאונית.
הגורמים שמעצימים את כאב הפאנטום הם גורמים נפשיים, וכמו כן תרגילים ותנועות אגרסיביות כגון מתיחת יתר של הגפה. הגורמים שמפחיתים את כאבי הפאנטום הם מנוחה, מגע עדין (אפילו באיזורים מרוחקים), וחימום האיזור.
טיפול בכאב נוירופטי לאחר ניתוח שד:
בשלב הראשון יש צורך בבדיקת רופא מומחה בכאב, על מנת לבצע בדיקה שתאבחן האם אכן מדובר בבעיה עצבית ובכאב ניורופאטי, או שמדובר בבעיה ממקור שריר שלד (ראי בהמשך). אם מדובר בכאב ניורופאטי ישנן אפשרויות לטיפול תרופתי או פולשני, לגביהם יש לקבל ייעוץ רפואי.
מבחינת טיפול פיזיותרפי – ישנן טכניקות ייחודיות המטפלות במוביליזציה של מערכת העצבים, ושל הרקמות שעוטפות את מערכת העצבים. כמו כן טכניקות לשחרור רקמת הפשיה וטכניקות ניקוז לימפטי עדין יכולות לסייע בהפחתת הכאב על ידי הורדת הלחץ מהעצב. שילוב טכניקות הרפיה, יחד עם הקפדה על יציבה נכונה וניהול ארגונומי נכון, יכול לסייע בהפחתת הכאב ובהתמודדות עמו.